Home Rodinne zahrady Prirodni zahrady

Pomerančová marmeláda z dýně

Výroba marmelády z dýně je velmi jednoduchá. Důležité jsou ovšem dvě zásadní ingredience: dýně a biopomeranče. Dýně pro výrobu vynikající marmelády je potřeba opravdu špičkové chuti. To splňuje krásná Golden nut, sklizená v plné zralosti a ponechaná několik týdnů či měsíců v teple dozrávat. Druhou ingrediencí jsou plně vyzrálé biopomeranče s oranžovou, nepoškozenou kůrou.

Na výrobu marmelády tedy potřebujeme:
2kg dýňové dužiny
1 kg biopomerančů
citron
cukr
koření dle chuti (skořice, badyán, hřebíček apod.)
želírovací prostředek (lze vyrábět i bez něj)

Postup je již jednoduchý:
Začneme pomeranči: z pečlivě omytých pomerančů tence oloupeme oranžovou kůru. Je potřeba oloupat opravdu jen to oranžové, bez bílého. Kůru jemně nasekáme na drobečky a povaříme asi 20 min v troše vody s cukrem.
Pomeranče poté pečlivě oloupeme a zbavíme všech bílých částí na povrchu i uvnitř (přepážky mezi dílky není potřeba odstraňovat) a nakrájíme nahrubo, 0,5×0,5cm.
Dýni oloupeme, odstraníme semínka a vnitřní měkké části kolem semínek a nakrájíme ji nadrobno – julienské nudličky. Lehce podlijeme vodou, přidáme pokrájený pomeranč a  koření dle chuti (není nutné) a podusíme. Když vše změkne, přidáme povařenou kůru a doděláme marmeládu.
Bez želírovacího prostředku: do širokého kastrolu či velké pánve odlijeme trochu hmoty, necháme odpařit tekutinu a poté plníme do skleniček. Dobře se pracuje na dvou pánvičkách – v jedné odpařuji vodu a z druhé plním skleničky.
S želírovacím prostředkem: postupujte dle popisu na návodu.
Gelfix – smíchat s lžící cukru, zamíchat do hmoty a provařit alespoň 1 min, poté přidat cukr a povařit 5 min.
Želírovací cukr – smíchat s ovocem a povařit.
Před dovařením vyzkoušejte, zda hmota želíruje a ochutnejte ji. Případně přidejte cukr či vymačkejte citronovou šťávu. 

Nebojte se experimentovat. Stejně můžete udělat citronovu, grapefruitovou nebo mandarinkovou marmeládu, nebo k nim přidat zázvor apod.
Takto vyrobená marmeláda se dokonce i může oficiálně jmenovat marmeláda neboť obsahuje 30% citrusových plodů.
Tip:

Dýně nechávám vyzrávat dlouho, klidně až do vánoc. Marmeládu vařím v zimě, kdy není shon na zahradě a jsou dostupné biopomeranče.

Voňavé marmeládování přeje

                                                                     Jitka M.

Text a foto: Jitka M., leden 2015

 

 

 


Na všechny články a fotografie na těchto stránkách se vztahují autorská práva.
Jejich šíření a publikování je možné jen se souhlasem autora. Děkuji. © Jitka Mušková
 
 
Designed by ITCzech.cz