Salát z červené řepy a zelí
Je to takový pěkný, podzimní salát. Chutí a šťavnatostí je naprosto neodolatelný a jedí ho i ti, co normálně červenou řepu nemusí.
Na salát potřebujeme:
1kg červené řepy, neloupané, omyté bulvičky
400g tenkostěnných paprik
600g bílého zelí
200g bílé nebo žluté cibule
Na zálivku si smíchejte:
120g cukru
120ml octa
80ml olivového panenského oleje
Základem je vařená červená řepa. Vybereme stejně velké bulvičky, odřízneme listy, omyjeme a vložíme do hrnce s vodou a uvaříme vcelku, neloupané, do měkka. Po uvaření slijeme vodu a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme ostatní zeleninu a zálivku. Papriky nakrájíme na tenké proužky, zelí nakrouháme nebo najemno nakrájíme, cibuli na tenká půlkolečka nebo menší kousky, tak jak jste zvyklí.
Vychladlou červenou řepu nastrouháme nahrubo. Veškerou syrovou zeleninu smícháme s nastrouhanou řepou, lehce posolíme a promícháme. Zalijeme zálivkou a necháme chvíli, nejlépe přes noc, uležet.
Salát je krásně červený, křupavý, šťavnatý a lahodný. Těžko se odchází od nedojedené mísy.
Dobrou chuť.