Kompostovací fotoseriál
Začíná to neorganizovanou hromadou organické hmoty.
Pokračuje se vrstvením, vlhčením, promícháváním.
Založí se hromada nová, organizovaně promíchaná.
A ta se každý týden přehazuje a promíchává.
Hromada topí, kouří, materiál hnědne a kompostuje se.
Hmota se mění před očima, dostává barvu kávy a struktura se zjemňuje. Po okrajích semena klíčí, uvnitř se teplem klíčivost a nemoci ničí.
Hromada se zmenšuje a homogenizuje.
Po 4. přeházení je struktura drobtovitá, přehazování jde lehce.
Po 5. přeházení je hromada uprostřed už jen trochu vlažná. Získali jsme pěkný hrubý kompost, připravený pro využití na zahradě. Pokud jej hned nedáme na záhony, je potřeba kompost přikrýt a chránit. Vysušením by jsme ztratili cenné půdní organismy. Při velkém dešti by zase došlo k vyplavení živin.
Hrubý kompost je vhodný na brambory, topinambury, vrchní hnojení k jahodám, rajčatům, paprikám, květáku, zelí, dýním – jen je potřeba vzniklý materiál na záhoně vždy zakrýt slámou, aby nevysychal a dále kompostoval. Hrubý kompost je nejen zdrojem živin pro rostliny, ale i vhodným domovem pro malé pomocníky.
Zdárné a zábavné kompostování.
Text a foto: Jitka M.
duben 2013