Vypečená česnečka
Nejedná se o klasickou rychlou česnečku ze syrového česneku, ale o krémovou, jemnou, česnekovou polévku z pečeného česneku.
Pro přípravu potřebujeme:
4 hlavičky česneku
100g oloupaných mandlí
250ml smetany
1 ciabata (italská bagetka)
1 střední cibule
olivový olej
bylinkový posyp (nasekaná čerstvá zelená petrželka, čerstvý koriandr apod.)
Česnekové palice lehce seřízneme v horní části a zakapeme olivovým olejem. Po jedné je zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby, cca 20-30 min při 180°C. Po vychladnutí lehce vyloupneme upečené stroužky, jde to samo.
V kastrolku zpěníme cibulku na oleji, přidáme pečený česnek, mandle a zalijeme 0,5l vody. Nadrobíme ciabatu a promícháme. Ciabatu necháme nacucat a vše rozmixujeme dohladka ponorným mixerem. Pokud je ciabata velká, dejte ji nejdříve méně a případně kousek přidejte, aby polévka nebyla příliš hutná.
Hladkou polévku nechte krátce provařit. Do provařené polévky nalijte sladkou smetanu a promíchejte, již nevařte.
Servírujte se zelenou posypkou a opečenými kostičkami rohlíku.
Dobrou chuť.