Bobuloviny po celou sezónu
Znáte to, vyjdete ven na zahradu a máte chuť jen tak na něco zobnout, chuťovku do pusy. Na to jsou ideální drobné bobuloviny, jahody, maliny, borůvky, rybíz, angrešt ….
Pokud dobře vyberete druhy a jednotlivé odrůdy, můžete postupně od května do listopadu sklízet chutné a barevné plody:
Květen: zimolez (kamčatská borůvka)
Červen: jahody, zimolez
Červenec: muchovník, ranný červený rybíz, maliny, angrešt – červený, zelený a žlutý, josta, černý rybíz
Srpen: ostružiny, bílý rybíz, kanadské borůvky, pozdní červený rybíz a druhá, menší úroda muchovníku, stáleplodící maliny
Září: stáleplodící červené a žluté maliny, měsíční jahůdky, aronie (černá jeřabina), brusinky, mahonie
Říjen/listopad až do zámrazu: mišpule, dřínky, stáleplodící maliny (při nedostatku slunce budou méně sladké) a měsíční jahůdky
Před nákupem keříků přemýšlejte, zda chcete úrodu postupně nebo najednou. Rozmyslete si, jak budete plody využívat a zpracovávat. Bez tepelného zpracování můžete ovoce mrazit celé, namačkané s tmavým cukrem, dělat šťávu za studena, ovocné víno a likéry. S tepelnou úpravou lze vyrábět marmelády a džemy, zahuštěné ovoce do jogurtů a na poháry (marmeláda bez zahuštění pektinem), pečené čaje, kompoty atd.
Postupná úroda, tedy například 3 keře červeného rybízu – ranný, středně ranný a pozdní – je vhodná kombinace pro postupnou sklizeň v malých dávkách na koláče, do zmrzlin, jogurtů, pohárů, jako želírovací hmota přidávaná k ostatnímu ovoci, které postupně dozrává (broskve, letní jablka, maliny, ostružiny).
Úroda najednou (3 keře stejné odrůdy rybízu) jsou vhodné pro kuchyňské zpracování, kdy je výhodné najednou otrhat celé množství a vše zpracovat „při jednom zapatlání kuchyně“, tedy najednou vyrobit marmeládu, šťávu, víno apod.
Nezapomeňte na kombinace jednotlivých druhů ovoce, míchané kompoty, kde malé ovoce dobře vyplní mezery a velké nemusíte peckovat (broskev+josta), míchané džemíky (malina, bílý rybíz nebo ostružina+červený rybíz), kde chuť dodává hlavní ovoce (malina, ostružina) a rybíz (angrešt) dodává hmotu a pektin, ale chuťově neruší, takže nepotřebujete žádné Gelfixy, želírovací cukry apod.
Hrajte si a využívejte barevnou úrodu, v zimě ta krása přijde k chuti. Pokud se bojíte zavařování a „ničení vitamínů“, tak teplem se opravdu ztrácí většina vitamínu C a kyseliny listové, ale ostatní vitamíny a hlavně minerální látky zůstávají, jejich obsah se může mírně snížit, částečně se vyplavují do vody, což nevadí, neboť kompotová šťáva se nevylije, ale vypije.
Kompoty si připravte i jako zdravou náhradu léků v případě nemocí: malinový kompůtek krásně srazí horečku a chutná, borůvky pomohou při střevních problémech, brusinky při zánětu močových cest. Veškeré kompoty pomohou při rekonvalescenci po chřipkách, dodávkou minerálů a tekutin. A když přijde nečekaná návštěva, tak piškoty se zakysanou smetanou a kompotem je chutný dezert hotový za 5 minut.
Pokud si sami na sestavení celosezonní sklizně netroufnete, zadejte tuto úlohu již ve fázi projektu Vaší zahrady.
Užívejte si zavařování a nezapomínejte na ostatní letní radosti.
Text a foto: Jitka M.
srpen 2013